Az alapötletre egy súlyvesztő nevű
blogon bukkantam, amit aztán jócskán átvariáltam. Bár nagy képzelőerővel
áldott meg a sors, és nagyon bizakodó voltam a készítés során, a
végeredmény még engem is meglepett. Teljesen más lett, mint a
hagyományos torták, de ízre mennyeire sikerült. És alig volt vele dolog.
A tortalap: tej, tojás, és cukor mentes.
Hozzávalók a torta alaphoz (egy kisebb kapcsos tortaformához): 12
dkg zabpehely, 5 dkg durvára tört dió, fél marék mazsola, 25 ml dióolaj,
2 savanyú alma, 1 tk őrölt fahéj, 1 csipet stevia (ez akár el is
hagyható), 1 ek citromlé
Hozzávalók a töltelékhez: 25 dkg natúr krémsajt, 2 savanykás alma, 2 ek méz, 1 tk fahéj, 1 ek citromlé
Díszítésül 20 dkg áfonya, vagy más idény jellegű, savanykás gyümölcs
A tortalaphoz reszeljük le tökgyalun az almát.
Tegyük a többi hozzávalóval együtt egy keverőtálba, és keverjük át alaposan.
Hagyjuk a masszát 15-20 percig állni, hogy a zabpehely megpuhuljon.
Egy kis kapcsos tortaformát béleljünk ki alul sütőpapírral.
Ebbe nyomkodjuk bele egyenletesen a masszát, amit előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssünk készre.
Miután kisült, a formában hagyjuk kihűlni.
Hozzávalók a töltelékhez: 25 dkg natúr krémsajt, 2 savanykás alma, 2 ek méz, 1 tk fahéj, 1 ek citromlé
Díszítésül 20 dkg áfonya, vagy más idény jellegű, savanykás gyümölcs
A tortalaphoz reszeljük le tökgyalun az almát.
Tegyük a többi hozzávalóval együtt egy keverőtálba, és keverjük át alaposan.
Hagyjuk a masszát 15-20 percig állni, hogy a zabpehely megpuhuljon.
Egy kis kapcsos tortaformát béleljünk ki alul sütőpapírral.
Ebbe nyomkodjuk bele egyenletesen a masszát, amit előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssünk készre.
Miután kisült, a formában hagyjuk kihűlni.
A krémhez hámozzuk meg az almákat, majd szeleteljük fel, és citromlével, és pici vízzel pároljuk puhára.
Ha megpuhult, fahéjjal együtt turmixoljuk pépesre, majd hűtsük ki.
A krémhez keverjük simára a krémsajtot, az almát, és a mézet.
Ha megpuhult, fahéjjal együtt turmixoljuk pépesre, majd hűtsük ki.
A krémhez keverjük simára a krémsajtot, az almát, és a mézet.
Öntsük rá a krémet, majd fedjük be jó sűrűn a gyümölccsel.
Hűtsük le alaposan, mert a krém elég laza állagú.
Megjegyzés: Ez a tortaalap gyönyörűen összeáll a sütés során. Nem púposodik fel, nem is töredezett. Szépen ki lehetett venni a formából. Állagra puha, szaftos. Sima mézzel kikevert sajtkrémmel, krémes állagú túróval is bevonható. De szerintem önmagában is fogyasztható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése