15 dkg liszt (teljes kiőrlésű)
10 dkg (apró szemű, vagy por)cukor (nád, nyírfa)
10 dkg lágy vaj (ghí)
15 dkg étcsokoládé (jó minőségű, 70 % körüli)
2 teáskanál cukrozatlan kakaópor (karobpor)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1. olvasszunk fel a csokoládéból 5 dkg-ot, a maradékot kockázzuk apróra
2. az apró szemű, vagy porcukrot adjuk a lágy vajhoz és keverjük össze alaposan (robotgéppel, ha van)
3. az olvasztott csokoládét és a kakaóport keverjük a vajas masszához
4. mossuk meg a tojást és adjuk a keverékhez
5. a lisztet és a szódabikarbónát, majd a felaprított csokoládét is keverjük a masszához
6. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a tepsit
7. fagylaltgombóc, vagy nagyobb dió nagyságú adagokat, gömböket helyezzünk a tepsire (kb. 10 cm-re egymástól, mert szétterül sütés közben)
8. a 6. pontban írt hőfokon süssük 10-12 percig (ne égjen meg a csokoládé)
Praktikák:
- lágy, ragacsos a massza, a tepsire lehet adagolni fagylaltos kanállal, de akár enyhén nedves kézzel is könnyedén formálható gombóc
- a tésztába lehet tenni mogyorót, diót, mandulát, őrölt fűszereket (fahéj, szegfűszeg, kardamom, szerecsendió, gyömbér), vaníliát ízlés szerint
- a képen látható sütemény nádcukorral, karobporral és teljes kiőrlésű zabliszttel készült
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése