ZABITAL 2 literhez ("még" :-) egészségesebb összetevők)
0,5 dl zabpehely (bio)
1,5 l víz (tisztított)
1. a zabpelyhet öntsük fel 0,5 l vízzel és a legkisebb lángon addig főzzük, amíg teljesen szétfő a pehely (kb. 1/2 h)
2. botmixerrel turmixoljuk össze a szétfőtt pelyhet a tejfehérré változott főzővízzel
3.
szűrjük le sűrű szűrővel, majd tegyük vissza a tűzre, öntsük fel annyi
vízzel, hogy tetszés szerinti sűrűségű legyen (nálam 1 l) és egyszer
forraljuk össze
4. hűtsük le, adagoljuk üvegbe és hűtőben tároljuk
Praktikák:
-
ha csupán 0,5 l vízzel kezdjük el főzni, turmixolás és szűrés után
meghagyva a sűrűségét, felhasználhatjuk tejszín helyettesítőként
mártásokhoz, levesekhez, illetve kásák, pudingok, krémek készítéséhez
-
kissé nyúlós, ragacsos a turmixolás után, ezt enyhén lehet csökkenteni,
ha egy éjjelre beáztatjuk vízbe a zabpelyhet, tapasztalatom alapján
azonban nincs jelentős különbség ettől, ha túl sűrű, addig hígítsuk és
főzzük fel vízzel, amíg a kívánt állagú lesz
- lehet csipet cukrot és fahéjat is hozzáadni főzéskor (ezesetben azonban csak édes ételekhez tudjuk használni)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése