SAJTGOMBÓC 24 db (egészségesebb összetevők)
10 dkg kemény sajt
5 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
2 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 evőkanál tejföl (csökkentett zsírtartalmú)
csipet szerecsendió -opcionális 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
tört bors
csipet só (himalája)
1. reszeljük le a sajtot és szeljük fel a petrezselymet
2. verjük fel a tojásokat, keverjük hozzá a tejfölt
3. keverjük a tojásokhoz a sajtot és fűszerezzük
4. fokozatosan adjuk hozzá a lisztet és keverjük csomómentesre
5. tegyük fel főni a kifőző vizet, addig tegyük hűtőbe összeállni a masszát
6. ha a kifőző víz lobogva forr, benedvesített kézzel formázzunk diónyi gombócokat és tegyük a vízbe (ragacsos a massza, így fontos a nedves kéz, gyors mozdulatokkal dolgozzunk, nem kell megijedni a laza masszától)
7. 10-12 perc alatt főzzük ki a gombócokat, majd csöpögtessük le
Praktikák:
- ha a leves teljes mennyiségét azonnal fogyasztjuk, akkor a levesben is ki lehet főzni a gombócokat (amikor forr), de, ha másnapra is eltesszük, akkor ajánlott külön tárolni őket, így jobban megőrzi a frissességét
- a leves jellegétől függően lehet bele tenni más, a levessel összhangban lévő fűszereket
- a képen látható gombócok teljes kiőrlésű tönköly lisztből készültek
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése