2011. szeptember 12., hétfő

TÚRÓFELFÚJT 4 db (egészségesebb összetevők)



25 dkg túró
8 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
2 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
2 evőkanál liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
csipet őrölt fahéj
1/2 citrom héja
1 mokkáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
Opcionális:
1-2 evőkanál víz, vagy tej -ha száraz a túró
házi lekvár -ha töltött felfújtat készítünk

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a szuflé formát (muffin forma is tökéletes)
2. válasszuk szét a (megmosott és külön tálban egyesével felütve ellenőrzött) tojásokat, a fehérjét verjük habbá, majd a sárgáját a cukorral habosra
3. adjuk a cukros masszához a túrót, a fahéjat és a fél citrom reszelt héját, majd hintsük rá a lisztet, arra a sütőport a szódabikarbónával és alaposan keverjük össze
4. a tojásfehérjéből készített habot keverjük a lisztes masszához, majd adagoljuk a formákba (kb. a forma 3/4-ig, mert megemelkedik a tészta sütés közben), ha töltött változatot készítünk, akkor a forma aljába tegyünk kb. 1,5-2 cm magasan a tésztából, kanalazzunk annak közepébe a töltelékből, majd a ismét a tészta masszából fedjük le a tölteléket
5. az 1. pontban írt hőfokon 15-20 perc alatt süssük aranybarnára

Praktikák:
- lehet töltelék nélkül is készíteni, vagy sós változatban, cukor nélkül, friss és szárított fűszerekkel
- a felfújtak darabszáma a sütőforma méretétől is függ, a 4 db nagy formára (8-9 cm átmérőjű) elegendő mennyiség
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel és házi szederlekvárral készült

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése