2011. szeptember 17., szombat

TÚRÓMUFFIN


TÚRÓMUFFIN 12 db (egészségesebb összetevők)
25 dkg túró (csökkentett zsírtartalmú)
25 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
15 dkg vaj
10 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
10 dkg csokoládé (70% körüli)
2 tojás (bio, vagy szabadtartású)
2 evőkanál cukrozatlan kakaó (karobpor)
1 teáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 dl víz

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és készítsük elő a muffin sütőt (ha nem szilikon, akkor vajazzuk ki, vagy tegyünk papír kapszlit bele)
2. olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a vizet és a tojásokat, majd keverjük össze alaposan
3. szeljük apróra a csokoládét
4. keverjük össze a lisztet, a túrót, a cukrot, csokoládét, kakaót, sütőport és szódabikarbónát, majd öntsük hozzá a nedves keveréket
5. alaposan keverjük össze és adagoljuk a muffin formákba
6. 30 perc alatt süssük meg az 1. pontban írt hőfokon (tűpróbát végezzünk!)

Praktikák:
- a tojásokat alapos mosás után, egyesével ellenőrizve adjuk a vajhoz (ha esetleg az utolsó rossz, ne kelljen az egész keveréket eldobni) és ügyeljünk arra, hogy a vaj ne legyen forró (megsül a tojás), a vajnak elegendő, ha 3/4-e felolvad, elzárható a hő, a többi része már elolvad a többitől
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű rozsliszttel, karobporral és nyírfacukorral készült

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése