2011. szeptember 14., szerda

Kakukkfüves, vajas sárgarépa recept

 

A sárgarépa kifejezetten magas rosttartalmú zöldség. Mind a rostok, mind az A-vitamin hasznosításához segítséget jelent, ha szeleteljük (reszeljük), és/vagy enyhén hőkezeljük. Sült húsok, halak mellé ajánlom ezt a zöldséges köretet.

Kakukkfüves, vajas sárgarépa
A répához: 400 g sárgarépa, 1 ek vaj, 1 tk nádcukor, csipet friss kakukkfű, tört citrombors

A répákat hámozzuk meg, majd sréhen vágjuk vékony szeletekre.
A vajat hevítsük fel egy serpenyőben a cukorral együtt, de figyeljünk oda, hogy 140 fok fölé ne melegedjen a serpenyő, mert azon felül a vaj megég.
Szedjük rá a répákat, fűszerezzük, és 4-5 percig süssük folyamatos rázogatás mellett.

EGÉSZSÉG TIPP: A ballasztanyagokban gazdag sárgarépát alaposabban fel kell dolgozni (párolni, főzni, reszelni), hogy a rostok közül kiszabadulhasson az A vitamin elővitaminja a karotin, ami a sárgarépában gazdagon található.
TÁPANYAGTÁBLÁZAT Energia g Tápérték
1 adag/- Fehérjetartalom: 1 Vitaminok:
A-vitamin, B3-vitamin, C-vitamin
Zsírtartalom: 1
Kalória / 1 adag: 59 Kcal Rosttartalom: 3 Ásványi anyagok:
kálium, nátrium, vas
Szénhidráttartalom: 11
Az értékek Rodler Imre Kalória és tápanyagtáblázata alapján vannak megadva. Az étel gluténmentes, tejmentes, tojásmentes diétás étrendbe illeszthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése