A sárgarépa kifejezetten magas rosttartalmú zöldség. Mind a rostok, mind az A-vitamin hasznosításához segítséget jelent, ha szeleteljük (reszeljük), és/vagy enyhén hőkezeljük. Sült húsok, halak mellé ajánlom ezt a zöldséges köretet.
A répákat hámozzuk meg, majd sréhen vágjuk vékony szeletekre.
A vajat hevítsük fel egy serpenyőben a cukorral együtt, de figyeljünk oda, hogy 140 fok fölé ne melegedjen a serpenyő, mert azon felül a vaj megég.
Szedjük rá a répákat, fűszerezzük, és 4-5 percig süssük folyamatos rázogatás mellett.
EGÉSZSÉG TIPP: A ballasztanyagokban gazdag sárgarépát alaposabban fel kell dolgozni (párolni, főzni, reszelni), hogy a rostok közül kiszabadulhasson az A vitamin elővitaminja a karotin, ami a sárgarépában gazdagon található.
TÁPANYAGTÁBLÁZAT | Energia | g | Tápérték |
---|---|---|---|
1 adag/- | Fehérjetartalom: | 1 | Vitaminok: A-vitamin, B3-vitamin, C-vitamin |
Zsírtartalom: | 1 | ||
Kalória / 1 adag: 59 Kcal | Rosttartalom: | 3 | Ásványi anyagok: kálium, nátrium, vas |
Szénhidráttartalom: | 11 | ||
Az értékek Rodler Imre Kalória és tápanyagtáblázata alapján vannak megadva. | Az étel gluténmentes, tejmentes, tojásmentes diétás étrendbe illeszthető. |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése