1 teáskanál cukor (nádcukor, vagy nyírfacukor)
1 teáskanál só (himalája)
2/3 teáskanál szódabikarbóna
kb. 400 ml író (ha nem kapunk, helyettesíthető joghurt, vagy kefír és víz keverékével fele-fele arányban)
1. begyújtjuk a sütőt 190 fokra (gázsütőnél 5-os fokozat)
2. összekeverem a lisztet a cukorral, sóval, szódabikarbónával
3.
a liszt közepén fúrt mélyedésbe beleöntöm az író vagy joghurt+víz
kétharmadát és nem gyúrni kezdem, hanem csirkelábra emlékeztető
kéztartással kezdem keverni
4.
a tésztának lággyá, kevésbé ragacsossá kell válnia, emiatt nem adtam
hozzá a teljes folyadékmennyiséget, csak apránként öntöm hozzá a
maradékot, a liszttől is függ, hogy szükséges-e a teljes mennyiség
5.
Az elkészült tésztát kenyérsütő formába teszem (ezt azért szeretem,
mert közel azonos méretű szeleteket kapunk sülés után), de formázható
belőle kerek gömb alak is
6. fontos, hogy a kenyér tetején
ejtsünk mély bevágást, mert a sütés közben a kenyér nagyon megdagad,
bevágással ott reped, ahol mi szeretnénk.
7. kb. 40-50 percet sütöm az 1. pontban írt hőfokon
Praktikák:
-használhatunk több fajta lisztet is egyszerre, a képen látható kenyérben fehér tönkölybúza liszt és graham liszt van
- bátran lehet használni nyírfacukrot, mivel nem élesztős kenyér, nem szükséges élesztőgomba támogatása (a nyírfacukor nem támogatja az élesztőgombák szaporodását, így keleszteni nem lehet vele)
- bátran lehet használni nyírfacukrot, mivel nem élesztős kenyér, nem szükséges élesztőgomba támogatása (a nyírfacukor nem támogatja az élesztőgombák szaporodását, így keleszteni nem lehet vele)
- a tészta megbolondítható fűszerekkel, magvakkal
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése