2011. szeptember 15., csütörtök

ÉLESZTŐ ÉLESZTŐ MENTES ÍR KENYÉR (egészségesebb összetevők)

600 g liszt (tönköly fehérliszt)
1 teáskanál cukor (nádcukor, vagy nyírfacukor)
1 teáskanál só (himalája)
2/3 teáskanál szódabikarbóna
kb. 400 ml író (ha nem kapunk, helyettesíthető joghurt, vagy kefír és víz keverékével fele-fele arányban)

1. begyújtjuk a sütőt 190 fokra (gázsütőnél 5-os fokozat)
2. összekeverem a lisztet a cukorral, sóval, szódabikarbónával
3. a liszt közepén fúrt mélyedésbe beleöntöm az író vagy joghurt+víz kétharmadát és nem gyúrni kezdem, hanem csirkelábra emlékeztető kéztartással kezdem keverni
4. a tésztának lággyá, kevésbé ragacsossá kell válnia, emiatt nem adtam hozzá a teljes folyadékmennyiséget, csak apránként öntöm hozzá a maradékot, a liszttől is függ, hogy szükséges-e a teljes mennyiség
5. Az elkészült tésztát kenyérsütő formába teszem (ezt azért szeretem, mert közel azonos méretű szeleteket kapunk sülés után), de formázható belőle kerek gömb alak is
6. fontos, hogy a kenyér tetején ejtsünk mély bevágást, mert a sütés közben a kenyér nagyon megdagad, bevágással ott reped, ahol mi szeretnénk.
7. kb. 40-50 percet sütöm az 1. pontban írt hőfokon

Praktikák:
-használhatunk több fajta lisztet is egyszerre, a képen látható kenyérben fehér tönkölybúza liszt és graham liszt van
- bátran lehet használni nyírfacukrot, mivel nem élesztős kenyér, nem szükséges élesztőgomba támogatása (a nyírfacukor nem támogatja az élesztőgombák szaporodását, így keleszteni nem lehet vele)
- a tészta megbolondítható fűszerekkel, magvakkal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése