2011. augusztus 25., csütörtök

Császármorzsa kölesből recept



Aki megkóstolja egyszer is a kölessel készülő, na jó, hamis császár morzsát, az soha többé nem kéri majd a szárazabb érzetű, búzadarás változatot. A köles ráadásul teljes értékű gabona, így ez egy mondhatni egészséges recept.

Császármorzsa kölesből
Hozzávalók 2 főre: 120 g párolt köles, 60 g fehér (tönköly) búzaliszt, 40 g világos nádcukor, fél citrom reszelt héja, 2 tojás, csipet só, 100 ml tejszín, 40 g vaj

Mérjük ki a 120 g párolt kölest (3x-os vízben főtt, klasszikus), és kicsit morzsoljuk szét a kezünkkel, ha összeállt volna.
A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéket a csipet sóval verjük kemény habbá.
A kölest keverjük össze a liszttel, a tojások sárgájával, a cukorral, tejszínnel, citromhéjjal.
Végül óvatos mozdulatokkal dolgozzuk bele a tojáshabot is.
Egy serpenyőben olvasszunk fel 40 g vajat közepes hőfokon.
Öntsük bele a masszát, és hagyjuk 1-2 percet magába sülni, amíg a massza egésze át nem veszi a sütési hőfokot.
Én a kerámia bevonatos Delimano serpenyőmben készítettem. Nem ég le, egyenletesen süt, így és tökéletes lett benne ez a finomság.
Császármorzsa kölesből
Egy lapos végű fakanállal kezdjük el a masszát szétdarabolni, ugyan úgy, mint a klasszikus császármorzsa esetében.
Amikor már kis darabokra, morzsákra esett a tészta, emeljünk a hőfokon, és folytonos rázogatás, keverés mellett pirítsuk meg kissé.
Házi szederlekvárral, friss áfonyával egy antoxidáns bomba lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése