SAJTTORTA (CHEESECAKE) 8-10 db (egészségesebb összetevők)
20 dkg keksz (saját készítésű alap keksz)
10 dkg olvadt vaj (tisztított -ghí)
25 dkg krémsajt (csökkentett zsírtartalmú)
12 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 csomag vaníliás cukor (nád, bourbon)
2,5 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
1 db citrom héja
25 dkg tejföl (csökkentett zsítratralmú)
1 egész tojás (szabadtartású)
1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a muffin formát (szilikon esetén nem kell) vagy a tortaformát (lisztezni nem kell)
2. daráljuk le a kekszet és öntsük rá az olvadt vajat, keverjük össze alaposan, majd nyomkodjuk egyenletesen elosztva a muffinforma aljába bő 1 cm magasan
3. tegyük be a sütőbe és az 1. pontban írt hőfokon 10 percig süssük
4. a krémsajtot, cukrokat, lisztet, citrom héját, tejfölt, tojást alaposan keverjük össze
5. ha letelt a keksz alap 10 perc sütési ideje (óvatosan) vegyük ki a sütőből és egyenletesen osszuk el a krémet
6. az 1. pontban írt hőfokon süssük a süteményt 40-45 percig (a közepe egy kissé remegni fog, de ahogy kihűl megszilárdul és kellemesen krémes lesz)
Praktikák:
- a darabszám a muffin forma méretétől függ (nagyobb formában sütve 8 db lesz)
- muffin formák helyett kapcsos tortaformában is süthetjük és szeletelve tálaljuk
- tálalható gyümölccsel, lekvárral
- a képen látható sütemény házi, teljes kiőrlésű rozskeksz alappal készült
KEKSZ (ALAPRECEPT) 10-12 db (egészségesebb összetevők)
20 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
10 dkg vaj (tisztított -ghí)
10 dkg cukor (nád, nyírfa vagy sztívia)
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1/2 kávéskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 egész tojás (bio, vagy szabadtartású)
1. kivesszük a sütőrácsot és begyújtjuk a sütőt (4-5-ös fokozat, 180-190 fok)
2. sütőtepsit kibéleljük sütőpapírral
3. az olvadt vajba belekeverjük a cukrot (várunk, amíg kissé felolvad), majd a tojással habosra keverjük
4. száraz anyagokat (lisztet, szódabikarbónát), sütőport összekeverjük
5. lisztes keverékbe belekeverjük a vajas keveréket
6. diónyi golyókat formázunk (kb evőkanálnyi) és 1 cm magas koronggá lapítjuk
7. előmelegített sütőben 12 percig sütjük 1. pontnál írt hőfokon
8. áttesszük a sütőrácsra kihűlni, ott fog megkeményedni
Praktikák:
- a 20 dkg liszt helyett legalább fele-fele arányban zabkorpa-teljes kiőrlésű liszt keverékkel szoktam a "sima" kekszet is készíteni, legalább ennyi tápanyag legyen benne :-)
- fenti egy alaprecept, annyi verziója van, ahányszor megcsinálod: szárazanyag más aránya, vagy másfajta lisztek, zabkorpa (lényeg, hogy összesen 20 dkg legyen)
- lehet bele tenni 1-2 evőkanál kakaóport, karobport, vagy felaprított csokit
- mehet bele fahéj, mézeskalács fűszer
- cukor csökkentése mellett lehet bele tenni mézet, vagy juharszirupot (ekkor vigyázni kell, könnyen megég)
- jól illik a tésztába dió, vagy más mag
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel készült
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése