2011. augusztus 30., kedd

Kenyerek

Receptek

TELJES KIŐRLÉSŰ ROZSOS TÖNKÖLYKENYÉR

500 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
1 csomag szárított élesztő
450 ml víz
2,5 teáskanál só
1 teáskanál nádcukor 


1. adjuk 1 dl langyos vízhez a cukrot majd a porélesztőt és tegyük meleg helyre, közben keverjük össze a szárazanyagokat, majd ha az élesztő habosodik (felfutott), akkor adjuk a szárazanyagokhoz. Gyúrjunk nem ragacsos, de rugalmas tésztát és tegyük letakarva meleg helyre, kelesszük duplájára
(ha kenyérsütő géppel dagasztunk, akkor tegyük a kenyérsütő gépbe a vizet, majd a szárazanyagokat és a dagasztás programmal készítsük el a tésztát)

2. ha kész a kelesztés formázzunk kenyeret (nem kell átgyúrni) és tegyük liszttel meghintett tepsire (vagy kenyérsütő formába), vágjuk be a tetejét (ne repedjen) és hagyjuk pihenni meleg helyen 20 percet

3. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és süssük meg a kenyeret (40-45 perc)

 

ILLATOS KENYÉR - dagasztás nélkül

                           0,5 mokkáskanál őrölt szerecsendió
20 dkg graham liszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
5 dkg zabpehely
3 dkg tönkölykorpa
10 g só
5 g nádcukor
                               3,5 dl víz
                               5 g koriander
                               2 mokkáskanál bazsalikom
                               0,5 mokkáskanál őrölt rozmaring
                           
    1 csomag porélesztő
1. 1 dl langyos  vízbe keverjük bele a cukrot, majd a porélesztőt és tegyük meleg helyre

2. egy keverőtálba tegyük bele a liszteket, zabpelyhet, korpát, sót, fűszereket és szárazon keverjük át őket

3. amikor az élesztő habos réteget képzett a víz tetején, öntsük hozzá a maradék (2,5 dl) szintén langyos vizet és keverjük össze

4. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, gázsütőnél 4-es fokozat

5. öntsük a száraz összetevőkre a víz 2/3 részét és keverjük össze (olyan vizes tésztát kell kapjunk, hogy a kiemelt kezünkről lecsusszanjon a massza), ha szükséges (lisztfüggő), adjuk hozzá a maradék vizet

6. az összekevert masszát öntsük bele a kenyérsütő formába (hőálló tálba) és középen hosszában vágjuk végig egy késsel (a vágás mentén kezdjen majd megrepedni a tészta sütés közben

7. takarjuk le egy darab frissen tartó fóliával (konyharuhára ráragad) és tegyük 10-15 percre melegre megkelni

8. amikor a tészta megemelkedett, tegyük be az előmelegített sütőbe és süssük meg (40-45 perc)

 

SOKMAGVAS KENYÉR - dagasztás nélkül


20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
7,5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
7,5 dkg mag keverék (tetszés szerint)
5 dkg zabpehely
                               2,5 dkg zabkorpa
                               1 teáskanál só
                               1 csomag porélesztő
                               1 evőkanál nádcukor
                               1 evőkanál olívaolaj
                               3,5 dl víz


1. 1 dl langyos vízbe keverjük bele az 1 evőkanál nádcukrot, majd keverjük hozzá a porélesztőt és tegyük meleg helyre

2. egy tálban keverjük össze a száraz összetevőket (lisztek, magvak, zabpehely, zabkorpa, só)

3. amikor az élesztő habos réteget képzett a víz tetején, öntsük hozzá a maradék 2,5 dl langos vizet és az olívaolajat, majd keverjük össze

4. kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra (4-es fokozat)

5. adjuk hozzá a szárazanyagokhoz az élesztős víz 2/3-át és jól keverjük át (a tésztának olyan állagúnak kell lennie, hogy a tenyerünkből könnyedén visszaessen a tálba, ne ragadjon), ha szükséges, adjuk hozzá a maradék vizet

6. a tésztát tegyük kiolajozott kenyérsütő formába, vagy hőálló tálba

7. a formába öntött tésztát középen hosszában vágjuk be késsel (a vágásnak köszönhetően nem fog a tészta sülés közben megrepedezni)

8. ha maradt még egy kis mag, megszórhatjuk a tetejét

9. takarjuk le a tésztát és tegyük 10 percre meleg, huzatmentes helyre

10. a pihentetést követően a megemelkedett tésztát tegyük be a 180 fokosra hevített sütőbe és süssük 40-45 percig

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése