KELT ALAPTÉSZTA: kakaós csiga és sajtos kifli 16-16 db (egészségesebb összetevők)
tésztához:
50 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly, vagy graham)
10 dkg vaj (tisztított -ghí)
2 dl tej (zabital)
2,5 dkg szárított élesztő
3 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
csipet só (himalája)
1 db tojás (szabadtartású) - kenéshez
kakaós csiga töltelékhez:
2 evőkanál olivaolaj (extra szűz)
10 dkg porcukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor (karobpor)
csipet fahéj
sajtos kifli töltelékhez:
5 dkg kemény sajt
só (himalája)
csipet őrölt kömény - szóráshoz
1.
tegyük a tészta alapanyagait a kenyérsütő gépbe (alulra a nedves
összetevők, arra a száraz anyagok), majd a dagasztás programmal
készítsük el a tésztát (aki kézzel gyúrja, először langyosítsa meg a
tejet, adjon hozzá egy kiskanál cukrot a teljes cukor mennyiségből, majd
az élesztőt és futtassa fel, majd a többi hozzávalóval gyúrja össze
alaposan a tésztát és langyos helyen kelessze a duplájára)
2. ha megkelt a tészta felezzük el és az egyik felét tegyük enyhén lisztezett felületre
3.
nem kell újból átgyúrni, nyújtsuk ki téglalapra kb. 30 cm szélesre és
olyan hosszúra, hogy 3-4 mm vastag tésztát kapjunk -minél hosszabb lesz a
tészta, annál több csigavonalat tudunk bele tekerni, úgyhogy hajrá, még
akár a szélesség csökkentése mellett is, legfeljebb kevesebb db lesz
:-)
4. keverjük össze a kakaós csiga töltelék összetevőket és
kenjük meg a tésztát úgy, hogy az egyik 30 cm-es oldal végétől 2 cm-re
hagyjuk üresen a tésztát
5. verjük fel a tojást és kenjük meg
az üresen hagyott szélét a tésztának (óvatosan, ne legyen kakaós, mert
ezzel a tojással kenjük meg a sajtos kifli tetejét is...)
6. lazán, de feszesen tekerjük fel a tésztát úgy, hogy a legvége a tojásos szélre forduljon
7. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra és vajazzuk ki a tepsit
8.
vágjunk kb. 2 cm széles karikákat a tészta rúdból, igazítsuk kör
alakra, ha kissé megnyomódott és a vágott felülettel lefelé fektessük az
előkészített tepsire
9. a 7. pontba írt hőfokon süssük aranybarnára (25-30 perc)
10. amíg a csigák sülnek, nyújtsuk ki a másik fél tésztát lisztezett felületen, kör alakúra és kb. 2-3 mm vastagra
11. vágjuk 16 cikkre a kört (mintha tortát szelnénk, 4 negyed, majd minden cikk kétszer kelezve)
12.
szeljük fel a sajtot 0,5x0,5 cm széles hasábokra és minden körcikk
végébe tegyünk egy akkora hosszúságút, hogy mindkét oldalon üresen
maradjon 1-1 cm
13. minden sajtdarabra hintsünk egy csipetnyi sót
14. tekerjük fel a körcikkeket kifli szerűen a sajtos végétől indulva és nyomjuk össze a végeit, hogy a sajt ne folyjon ki
15.
vajazzuk ki a tepsit és tegyük rá a kifliket, majd kenjük meg a maradék
felvert tojással és csipet őrölt köménnyel hintsük meg
16. a 7. pontban írt hőfokon süssük aranybarnára (25-30 perc, tűpróba)
Praktikák:
- a kakaós csigát lehet vékonyabb és vastagabb karikákra is szelni, ízlés szerint
- a kifliről a kömény elhagyható
- a kifli készíthető nagyobbra is, ha kevesebb cikkre vágjuk a tésztát
- aki csak az egyik típusú süteményt szeretné elkészíteni a töltelék hozzávalóinak kétszeres mennyiségét vegye
- a képen látható sütemények teljes kiőrlésű tönköly liszttel és a csiga tölteléke karobporral készült
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése