Ez a zabos keksz egy az egyben a Győri zabfalatok állagát, és ízét idézi fel. Ha hét közben ilyen kekszet nassolgatunk, biztosak lehetünk benne, hogy a finom ízek élvezete mellet, még tesztünk is valamit az egészségünkért. A kekszben lévő rostok ugyan is jó hatással vannak a szervezetünkre.
Hozzávalók: 15 dkg vaj (ennek a fele
lehet kókuszzsír is, én így készítettem), 15 dkg nádcukor, 1 mk vanília
esszencia, 1 nagy tojás, 20 dkg zabkorpa, 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
(pl. tönköly), ½ tk foszfátmentes sütőpor, 1/1 mk só,, ½ tk őrölt fahéj,
15 dkg aszalt áfonya
Egy keverőtálban keverjük össze a száraz elemeket, és az áfonyát.
Egy másik tálban habosítsuk fehéredésig a vajat (kókuszzsírt) a porított cukorral.
Majd a vajkrémhez keverjük a tojást, és az esszenciát is.
A vajkrémet dolgozzuk bele a lisztes, zabos keverékbe, és 15 percet pihentessük ezt követően a hűtőben.
Béleljünk ki két sütőlemezt sütőpapírral, a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A tésztából formázzunk diónyi golyókat, és először lapítsuk ki a tenyereink között.
Egymástól 3-4 cm távolságra helyezzük el őket a sütőfelületen.
Majd vegyünk egy evőkanalat, vizezzük meg a hátlapját, és így lapítsuk, formázzuk tovább a kekszet.
Megjegyzés: Azt tapasztaltam, hogy a
sütemények esetében könnyebb elfogadni az egészségesebb verziót, ha
jobban odafigyelünk a tetszetősségre is. Ezzel a kanalas módszerrel
szépen lehet formázni a kekszet, és így közel szép kerek korongokat
tudunk kialakítani.
A kekszeket 14 percig süssük 180 fokon, majd a sütőlemezen hűtsük ki őket langyosra.
A kekszeket 14 percig süssük 180 fokon, majd a sütőlemezen hűtsük ki őket langyosra.
Ezek a kekszek omlósak, ropogósak. A zabkorpának köszönhetően kicsit a kókuszos kekszek állagához hasonlítható. Nagyon finom, és jól elzárva hetekig is eláll. Ideális falat az étkezések közötti éhség csillapítására. Gyerekeknek is ajánlom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése