2011. szeptember 11., vasárnap

MAGYAROS KARFIOLLEVES VAJAS GALUSKÁVAL 4 személyre (egészségesebb összetevők)


leves:
1 kg karfiol, tisztítva kb. 70 dkg (bio)
25 dkg sárgarépa (bio)
1 db vöröshagyma (bio)
1 db fokhagyma (bio)
2-3 szál petrezselyem (bio)
2 evőkanál olivaolaj (extra szűz)
1 teáskanál őrölt pirospaprika (jó minőségű)
2 teáskanál ételízesítő (bio, sómentes)
15 dkg tejföl (bio, csökkentett zsírtartalmú)
1 evőkanál liszt (bio, teljes kiőrlésű gabonából)
galuska:
1 egész tojás (bio, vagy szabadtartású)
2 dkg olvadt vaj (tisztított vaj -ghí)
5 dkg liszt (bio, teljes kiőrlésű gabonából)

1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a hagymát, fokhagymát szeljük apróra, a sárgarépát karikázzuk fel
2. az olajon pároljuk üvegesre a hagymát csipet sóval, borssal, majd szórjuk meg pirospaprikával (vigyázva, ne égjen meg)
3. tegyük rá a répa karikákat, a fokhagymát és öntsük fel 1 dl (tisztított) vízzel, majd fedő alatt pároljuk, amíg a karfiolt szétszedjük
4. a karfiolt szedjük kisebb rózsákra és tegyük a leveshez, ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, majd öntsük fel annyi (tisztított) vízzel, hogy ellepje
5. fedő alatt főzzük közepes lángon, amíg elkészítjük a galuskát és előkészítjük a tejfölt
6. keverjük össze a tejfölt az egy evőkanál liszttel és keverjük simára egy evőkanál vízzel (így csomómentes lesz)
6. keverjük össze galuskát (a tojást a vajjal, majd a liszttel)
7. ha már forr a leves, szaggassuk bele kiskanállal a galuskát
8. ha a zöldségek és a galuska is megpuhult, húzzuk le a tűzről a levest ás fokozatosan keverjük bele az előkészített tejfölt, majd tegyük vissza a tűzre és forraljuk össze

Praktikák:
- a tejfölt érdemes elővenni a hűtőből a főzés megkezdésekor, így nem rántja össze a leves a hideg tejfölt
- ha a tejföl és a liszt összekeverésekor kevés vízzel is összekeverjük, akkor csomómentes lesz, amikor felhasználjuk
- főzés során, vagy tálaláskor lehet bele tenni csípős paprikát
- a képen látható leves és galuska teljes kiőrlésű tönköly liszttel készült

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése