DIÓS-NARANCSOS PITE 25 cm átmérőjű formához (egészségesebb összetevők)
tészta:
22 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
10 dkg vaj (ghí)
1 dl víz
8 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
krém:
2 db narancs
10 dkg méz (jó minőségű, termelői)
10 dkg pucolt dió
25 dkg mascarpone
1 mokkáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál étkezési keményítő
1.
a lisztet és a vajat morzsoljuk össze (aprító géppel egyszerűbb),
adjuk hozzá a cukrot, majd a vizet fokozatosan adagolva gyúrjunk lágy,
de nem ragacsos tésztát
2. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a piteformát, vagy egy hőálló tálat
3.
nyújtsuk ki a tésztát 0,5 cm vastag kör alakra és tegyük a tálba
(óvatosan feltekerjük a nyújtófára, majd a tál fölött letekerjük), a
peremét egyenletes magasságra igazítsuk ki
4. tegyük a pite tésztát a
sütőbe és a 2. pontban írt hőfokon süssük meg 15-20 perc alatt
(tűpróba!), tehetünk a közepébe száraz babot, ha anélkül sütjük és
kissé megemelkedik az alja, akkor sütés közben picit szúrjuk meg és
nyomjuk le (hőálló kesztyűvel, mert forró!), így kiszorul alóla a levegő
(ha a tészta megsült, vegyük ki a sütőből és várjuk meg amíg teljesen
kihűl)
5. amíg a tészta sül, készítsük el a krémet, mossuk meg és reszeljük le a narancsok héját, majd nyomjuk ki mindkettő levét
6. a mézet tegyük fel melegedni, majd, ha folyóssá válik, adjuk hozzá a fahéjat, a diót és a reszelt narancshéj felét
7. keverjük a krémbe a mascarponét és kis/közepes lángon melegítsük, amíg forrni kezd
8.
a narancsok levét és a keményítőt keverjük össze csomómentesre és adjuk
a forrásban lévő krémbe, majd folyamatosan kevergetve főzzük, amíg
besűrűsödik
9. tegyük a krémet a pite közepébe, egyenletesen oszlassuk el, majd tegyük a hűtőbe és hagyjuk megdermedni
Praktikák:
- narancs helyett más citrussal is elkészíthető
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly lisztből készült
Forrás: http://receptmuves.blogspot.com/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése