2011. október 13., csütörtök

MANDULATEJ





MANDULATEJ kb. 5,5 dl

15 dkg héjas egész mandula
5 dl víz a tejhez
víz a pucoláshoz
2 teáskanál nyers nádcukor
1 pici csipet só (természetes, nem finomított)


1. a mandula megpucolásához melegítsünk vizet, majd ha felforrt, zárjuk el alatta a hőt és dobjuk bele a héjas mandulát
2. 2-3 perc áztatás után szűrjük le a mandulát és óvatosan nyomjuk ki a szemeket a héjból
3. a megtisztított mandulát tegyük turmixgépbe, vagy botmixer edényébe, adjunk hozzá 3 dl vizet amivel kezdjük el mixelni a mandulát, közben adjuk hozzá a cukrot, a sót és fokozatosan öntsük hozzá a maradék 2 dl vizet, majd mixeljük össze alaposan
4. ha van rá idő, hagyjuk állni néhány órát (ázzon ki alaposan a mandulapép), de azonnal is leszűrhető
5. sűrű szövésű textílián (pl. használaton kívüli harisnya-zokni) szűrjük le a tejet és tároljuk hűtőben
6. a visszamaradt mandulalisztet terítsük szét egy tálcán és időnként átkeverve szárítsuk ki
Praktikák:
- ízesítés nélkül így fogyasztható, de lehet édesíteni mézzel, agave-, vagy juhar sziruppal, nyers nádcukorral, vagy nyírfacukorral, esetleg fahéjjal
- a visszamaradó lisztet kiszárítva kiválóan fel lehet használni akár gluténmentes finomságok készítéséhez is

Forrás: http://receptmuves.blogspot.com/

1 megjegyzés:

  1. Szia Kedves Immánuel, örülök, hogy tetszenek a receptjeim :-), annyit szeretnék kérni, hogy az összes -változatlan tartalommal és képpel- átvett receptemnél jelöld meg kérlek a forrást. Köszönöm, további jó főzőcskézést, Receptműves

    VálaszTörlés