2011. október 3., hétfő

GULYÁSLEVES CSIPETKÉVEL

GULYÁSLEVES CSIPETKÉVEL 4 személyre (egészségesebb összetevők)
Leves:
50 dkg marhahús (alacsony zsír- és faggyútartalmú)
1 db paradicsom (bio)
1 db erős paprika (bio) - opcionális
1 db (nagyobb) vöröshagyma (bio)
1 gerezd fokhagyma (bio)
1 db (kisebb) zeller (bio)
4-5 db sárgarépa (bio)
1-2 db fehérrépa (bio)
70 dkg krumpli (bio)
3 teáskanál őrölt pirospaprika (jó minőségű)
1 teáskanál köménymag
só (himalája)
bors
2 evőkanál olivaolaj (extra szűz)
Csipetke:
1 egész tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 kávéskanál só (himalája)
liszt (bio, teljes kiőrlésű gabonából)

1. tisztítsuk meg és szeleteljük fel a húst 2-3 cm-es darabokra
2. tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát, a paradicsomot, a krumplit és a zellert kockára, a répákat karikákra vágjuk, a fokhagymát apróra szeljük (az intenzívebb ízhatás érdekében reszeljük)
3. az olivaolajon üvegesre pároljuk a hagymát csipet sóval (így könnyebben kiengedi a levét és ízét)
4. beletesszük a felkockázott paradicsomot, majd amikor kevés levet enged, hozzáadjuk a fokhagymát és az őrölt pirospaprikát és összekeverjük
5. hozzáadjuk a húst, felöntjük 1,5-2 dl (tisztított) vízzel és fedő alatt kis lángon pároljuk
6. amikor a hús kezd puhulni (15-20 perc), hozzáadjuk a zöldségeket és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és ízesítjük (só, bors, köménymag)
7. tovább főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, közben elkészítjük a csipetkét
8. a tojást a sóval és annyi liszttel összekeverjük, hogy rugalmas, lágy, de gyúrható tésztát kapjunk, majd egy tálra két új közé "csípve" kiszaggatjuk (elég akkora darabka, amit két ujjal lefedünk, mivel a levesben még dagadni fog)
9. amikor a zöldségek majdnem készre puhultak és a leves rotyog, tegyük bele a csipetkéket, majd összekeverjük (hogy ne ragadjanak össze)
10. főzzük tovább addig, amíg a csipetke is megpuhul

Praktikák:
- ha híg lett a leves, tehetünk bele 1-2 evőkanál paradicsom pürét (ne túl sokat, mert savanykás lesz az íze a levesnek)
- a krumplit és a zellert próbáljuk azonos méretűre vágni, illetve válasszunk "rúd" formájú répákat, így azonos átmérőjű karikákra tudjuk szelni, egyenletesebb a főzési idő és szebben is mutat a tányérban
- ha erősen készítjük, a paprikát egyben dobjuk a levesbe és tálalás előtt vegyük ki
- a képen látható leves teljes kiőrlésű tönköly csipetkével készült

Forrás: http://receptmuves.blogspot.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése