2011. október 9., vasárnap

Mandulás almás sütemény recept

 
Almás pite volt tervben, de ez a mandulakrémes almás sütemény annyira megtetszett, hogy ki kellett próbálni. Nem csak pompás látvány, de rendkívül finom is. Igazi ünnepi sütemény.

Mandulás almás sütemény
Hozzávalók 12 szelethez:
A tésztához: 140 g liszt, 110 g mandulaliszt, (mandula) csipet só, 40 g nádcukor, 1 tojás, 130 g vaj
A krémhez: 120 g mandulaliszt (mandula), 40 g nádcukor, 100 ml 1,5 %-os tej, 80 g vaj, 1 tojás, 1 vanília rúd belseje
+ 3 szem savanykás alma, a kenéshez 1 ek baracklekvár
Tepsiméret: 22x22 cm
Mandulás almás sütemény
A tészta száraz hozzávalóit keverjük össze.
TIPP: Ha ugyan ennyi mennyiség mandulát finomra darálunk, úgy házilag is elkészíthető a mandula liszt.
A száraz elemeket gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze a darabokra vágott vajjal, és a felvert tojással.
Tegyük fóliába, és pihentessük a tésztát egy órán át a hűtőben.
A krémhez melegítsük fel a mandulalisztet a cukorral, tejjel és a vajjal, valamint a vanília belsejével.
Majd hűtsük langyosra, és végül keverjük bele a tojást is.
A tésztát nyújtsuk ki kb. 3-4 mm vastagra, és kivajazott formába helyezzük bele úgy, hogy legyen minden irányban 3-3 cm magas pereme is.
Szúrkáljuk meg az alját villával, és öntsük bele a mandulakrémet.
Az almákat vágjuk ketté, magozzuk ki, és hámozzuk meg.
A domború felüknél vékonyan irdaljuk be őket.
A felezett almákat helyezzük a krémre.
180 fokon 15+15 percet süssük először sima alsó-felső melegítéssel, végül légkeveréses fokozaton.
Ha készen van, kenjük át az almák tetetjét baracklekvárral.
Langyosra hűlve szeletelhető.
12 szelet sütemény jön ki belőle.
TÁPANYAGTÁBLÁZAT Energia g Tápérték
1 adag/1 szelet Fehérjetartalom: 8 Vitaminok:
B2-vitamin, B3-vitamin, B6-vitamin, C-vitamin, E-vitamin
Zsírtartalom: 25
Kalória / 1 adag: 348 Kcal Rosttartalom: 2 Ásványi anyagok:
kalcium, kálium, magnézium, cink
Szénhidráttartalom: 20
Az értékek Rodler Imre Kalória és tápanyagtáblázata alapján vannak megadva.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése