2011. július 31., vasárnap

Befőzés

Napon szárított paradicsom eltevése

Érdekes nap volt a tegnapi. Reggel légkondi mellett, 30 fokos, sugárzóan gyönyörű napsütésre ébredtünk, majd este lefekvés előtt bekapcsoltuk a fűtést...
A kettő között megtettünk kb. 1800 km-t légvonalban.
Ma egész nap fáztam az itthoni kellemes napsütésben is és úgy éreztem, hogy konzerválni szeretnék télire abból a lengedező szellős, simogatóan meleg, görög szigetecskés időből, ezért ha nagy főzőcskézésbe még nem is, de a nyaralás alatt megszerzett kincs eltevésébe belevágtam.

NAPON SZÁRÍTOTT PARADICSOM ELTEVÉSE (lehetőség szerint bio összetevőkkel)
10 dkg napon szárított paradicsom
12-15 szem borókabogyó
2 gerezd fokhagyma
2 kiskanál oregano
extra szűz olivaolaj

1. a befőttesüveget sterilizáljuk (lábosban annyi kézmeleg vízbe állítjuk, hogy ellepje, majd felforraljuk a vizet) és megszárítjuk
2. a paradicsomot szorosan lerakjuk az üvegbe úgy, hogy soronként csipet oreganoval és 2-3 szem borókabogyóval megszórjuk
3. az aljába és a tetejébe tegyük a fokhagymát
4. öntsük fel annyi olajjal, hogy bőségesen ellepje (óvatosan ütögessük az asztalhoz az üveget, hogy az esetleges buborékok felszínre jöjjenek)
5. fóliával borítjuk és tetővel lezárjuk

Praktikák:
- ízlés szerint növelhető a fokhagyma mennyisége
- a borókabogyó íze hasonlít a rózsabors ízéhez, szükség esetén helyettesíthető vele, de fele mennyiségben
- lehet még fűszerezni bazsalikommal
- a paradicsomokat tökéletesen fedje az olaj az eltarthatóság érdekében
- ha elfogyott a paradicsom, a megmaradt olaj kiválóan felhasználható főzéshez, mártások, saláták ízesítéséhez

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése