ZÖLDSÉGES LANGALLÓ EGYSZERŰEN 4 személyre (egészségesebb összetevők)
tészta:
20 dkg liszt (bio, teljes kiőrlésű gabonából)
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál sütőpor
2 dl tej (bio, vagy gabonatej)
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
0,5 dl olivaolaj (extra szűz)
feltét:
1 db salátacukkini (bio)
1 db lilahagyma (bio)
1 db vöröshagyma (bio)
10 dkg paradicsompüré (bio, 100 %-os)
2 gerezd fokhagyma (bio)
10 dkg sajt (bio, vagy érett kemény)
só (himalája)
bors
oregano
1. begyújtjuk a sütőt 175 fokra (3,5-es fokozat)
2. a tésztához összekeverjük a szárazanyagokat (liszt, szódabikarbóna, sütőpor), ízesítjük csipet sóval és oreganoval
3. egy másik tálban összekeverjük a tésztához a nedves hozzávalókat (tojás, tej, olaj), majd a szárazanyaghoz öntjük
4. elkeverjük a tésztát és kiolajozott hőálló tálban egyenletesen elterítjük (örvény alakban rajzoljunk kört egy kanállal, így a sütőedény oldalára könnyebben tapad a tészta és nem lesz púpos középen sütés után)
5. a tésztát betesszük a sütőbe és 10 percig az 1. pontban írt hőfokon sütjük, majd kivesszük a sütőből
6. amíg a tészta sül, megtisztítjuk a zöldségeket és felkarikázzuk
7. kevés olajon, csipet sóval és tört borssal kicsit megpároljuk a vörös- és a lilahagymát (kevés sóval könnyebben kiengedi a levét és az ízét)
8. rátesszük a cukkinit és a fokhagymát, beletesszük a paradicsompürés és 1 dl (tisztított) vízzel felöntjük, majd ízesítjük (só, bors, oregano)
9. ha a cukkini enyhén megpuhult, kész a feltét, amelyet egyenletesen eloszlatunk a tészta tetején
10. megszórjuk reszelt sajttal és visszatesszük a sütőbe 15-20 percre (1. pontban írt fokon), amíg aranybarnára sül a sajt
Praktikák:
- illik a feltétbe még a spenót, új- és medvehagyma, bazsalikom, brokkoli, padlizsán, juhtúró, kecskesajt, tejföl, olajos tonhaltörzs és ezek számtalan kombinációja
- a tészta ragacsos állagú a sütés előtt, ezért ajánlott nedves kanállal eloszlatni a tálban
- fenti adag egy 27x20-as tálban 1,5 cm-es tésztarétegre elég, ennél vastagabb tészta nem szükséges
- önmagában is fenséges, azonban lehet köretként is tálalni, vagy salátát felszolgálni mellé
- változatossá tehető azzal is, ha a tésztába tetszés szerinti fűszereket keverünk
- a képen látható tészta teljes kiőrlésű rozsliszttel készült
tészta:
20 dkg liszt (bio, teljes kiőrlésű gabonából)
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál sütőpor
2 dl tej (bio, vagy gabonatej)
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
0,5 dl olivaolaj (extra szűz)
feltét:
1 db salátacukkini (bio)
1 db lilahagyma (bio)
1 db vöröshagyma (bio)
10 dkg paradicsompüré (bio, 100 %-os)
2 gerezd fokhagyma (bio)
10 dkg sajt (bio, vagy érett kemény)
só (himalája)
bors
oregano
1. begyújtjuk a sütőt 175 fokra (3,5-es fokozat)
2. a tésztához összekeverjük a szárazanyagokat (liszt, szódabikarbóna, sütőpor), ízesítjük csipet sóval és oreganoval
3. egy másik tálban összekeverjük a tésztához a nedves hozzávalókat (tojás, tej, olaj), majd a szárazanyaghoz öntjük
4. elkeverjük a tésztát és kiolajozott hőálló tálban egyenletesen elterítjük (örvény alakban rajzoljunk kört egy kanállal, így a sütőedény oldalára könnyebben tapad a tészta és nem lesz púpos középen sütés után)
5. a tésztát betesszük a sütőbe és 10 percig az 1. pontban írt hőfokon sütjük, majd kivesszük a sütőből
6. amíg a tészta sül, megtisztítjuk a zöldségeket és felkarikázzuk
7. kevés olajon, csipet sóval és tört borssal kicsit megpároljuk a vörös- és a lilahagymát (kevés sóval könnyebben kiengedi a levét és az ízét)
8. rátesszük a cukkinit és a fokhagymát, beletesszük a paradicsompürés és 1 dl (tisztított) vízzel felöntjük, majd ízesítjük (só, bors, oregano)
9. ha a cukkini enyhén megpuhult, kész a feltét, amelyet egyenletesen eloszlatunk a tészta tetején
10. megszórjuk reszelt sajttal és visszatesszük a sütőbe 15-20 percre (1. pontban írt fokon), amíg aranybarnára sül a sajt
Praktikák:
- illik a feltétbe még a spenót, új- és medvehagyma, bazsalikom, brokkoli, padlizsán, juhtúró, kecskesajt, tejföl, olajos tonhaltörzs és ezek számtalan kombinációja
- a tészta ragacsos állagú a sütés előtt, ezért ajánlott nedves kanállal eloszlatni a tálban
- fenti adag egy 27x20-as tálban 1,5 cm-es tésztarétegre elég, ennél vastagabb tészta nem szükséges
- önmagában is fenséges, azonban lehet köretként is tálalni, vagy salátát felszolgálni mellé
- változatossá tehető azzal is, ha a tésztába tetszés szerinti fűszereket keverünk
- a képen látható tészta teljes kiőrlésű rozsliszttel készült
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése