2011. július 27., szerda

Egészséges és finom

Eperbomba recept

Eperbomba recept

Hozzávalók 4 személyre (2 müzlis tálhoz):
  • 3,5 dkg nádcukor
  • 3,5 dkg vaj
  • 5 dkg zabpehely
  • 40 dkg túró
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 bio citrom héja
  • 1 evőkanál citromlé
  • 7 dkg porcukor
  • 3 dkg nádcukor
  • 4 evőkanál vágott mandula, vagy mandulalap világosra pirítva
  • 7 lap zselatin
  • 40 dkg eper
Elkészítési idő: 60-120 perc

Bevezető gondolatok:

A gyerekek nagyon szeretik a túrós édességet és az epret. E kettő találkozásából született ez az epres süti, amit tavasszal gyakran fogyasztunk. Vitaminokon kívül kalcium is jócskán van benne, és hogy rostban is gazdag legyen, zabpelyhet is csempésztem bele. Így egy vidám színű és formájú desszertet kaptam, ami nem csak a testünket üdíti fel, hanem ránézve a hangulatunkon is javít, amire így tavasszal szintén szükségünk lehet.

Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk, belekeverjük a zabpelyhet és a cukrot. Folyton keverve kicsit megpirítjuk, kihűtjük.
A túrót áttörjük vagy mixerrel krémesítjük, elkeverjük a fele citromlével és a citromhéjjal, a porcukorral és a mandulával.
A zselatint hideg vízben felpuhítjuk, 3 ek tejszínt felmelegítünk, feloldunk benne 6 lap kinyomkodott zselatint, 2 ek túrómasszával elkeverjük, majd a többi túróhoz adjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, a túróba forgatjuk.
2 epret a díszítéshez félreteszünk, a maradék felét apróra vágjuk, és a túróhoz keverjük.
2 müzlis tálat folpackkal kibélelünk, a túrókrém felét belemerjük. Megszórjuk 3-3 ek zabpehellyel. A maradék epret pürésítjük, hozzáadjuk a maradék citromlét, 2 evőkanálnyit felmelegítünk belőle, 1 zselatinlapot feloldunk benne. A többi pürét nádcukorral édesítjük, hozzáadjuk a zselatinos epret. 4 evőkanálnyit a díszítéshez félreteszünk, a többit a túróba forgatjuk. Elosztjuk a zabpelyhes rétegen, lefedve min. 4 órára hűtőbe tesszük.
Tányérra fordítjuk, a félretett eperpürével meglocsoljuk, a tetejét megszórjuk kevés zabpehellyel, eperrel díszítjük. Tálaláskor félbe vágjuk vagy tortaszerűen szeleteljük.

Én most 2 nagy, müzlis tálka méretű bombát készítettem, ha valaki kisebbet szeretne, akkor arányosan ossza el több edénybe a hozzávalókat.

Befejező gondolatok, variációk:

Amikre vigyázzunk készítés közben:
A folpack fóliát nem szabad megfeszíteni béleléskor, mert akkor nem tudja felvenni a tál formáját a bombánk.
A zabpelyhet tényleg folyamatosan keverni kell, mert nagyon gyorsan leég, ezért ne hagyjuk magára!
A hozzáadott cukor mennyisége változhat az eper édessége miatt, kóstoljunk készítés közben.
A szezontól függően más gyümölcsből is elkészíthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése