2011. július 31., vasárnap

Levesek

Paradicsomleves

Jellemzően hasonló ízvilággal készítették az ételeket anyukáink, mégis a paradicsomleves teljesen eltérő volt a két családnál, így közös nevezőre kellett hoznunk a saját háztartásunk kialakításának kezdetén.
Férjecske sósan, borsosan, én pedig édesen szerettem. Sok-sok finomhangolást követően kialakult a "harmadik család" változata, melyet mindketten igazi kedvencnek tekintünk, picit kevesebb édesség, picit kevesebb borsosság, egy pici rizs és máris kész...

PARADICSOMLEVES 4 személyre (egészségesebb összetevők)
1 l passzírozott paradicsom (bio, saját készítés)
1 db vöröshagyma (bio)
2 gerezd fokhagyma (bio)
1 evőkanál cukor (bio nád, vagy sztívia)
3-5 dl víz (tisztított)
1 db zeller (bio)
1 marék rizs (bio, barna)
olivaolaj (extra szűz)
só (himalája)
tört bors

1. a zöldségeket megtisztítjuk, a vöröshagymát vízszintesen félbevágjuk, a fokhagyma gerezdeket és a zellert negyedeljük
2. kevés olajat hevítünk, majd a hagymákat megfuttatjuk kevés sóval és borssal
3. a passzírozott paradicsomot ráöntjük a hagymára, felöntjük vízzel, ízesítjük a cukorral, sóval, borssal
4. beleszórjuk a rizst
5. fedő alatt főzzük, amíg a rizs megfő

Praktikák:
- a zeller zöldjét is bele lehet tenni
- rizs helyett a kedvelt betűtésztával is készíthető
- tálalás előtt vegyük ki a vöröshagyma, -illetve, aki nem kedveli- a zeller darabjait
- a víz mennyiségével szabályozható a leves sűrűsége ízlés szerint
- friss paradicsomból is készíthető, igény szerint turmixolva (turmixolás előtt vegyük ki az ízesítő zöldségeket, ha nem szeretnénk túl intenzív ízt), vagy darabosan
- a képen látható leves sztívia cseppel készült, ezért kissé sötétebb

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése