Sült citromkrém
Nagyon szeretem a citromot, az ízét, az illatát, a színét. Leginkább annyit tudunk róla, hogy magasan kiemelkedik a természetes C vitamin tartalma, jó hatást gyakorol a táplálkozásunkban. Az már kevésbé ismert, hogy bár savanyú ízű, mégis lúgosító hatása van.
A környezetemben élőknek azt szoktam javasolni, hogy minden nap 1 citrom kifacsart levét 1,5 l (tisztított) vízben elkeverve folyamatosan elfogyasztva építsenek be a délelőtti programjukba (azért délelőtt, mert a gyümölcsök emészthetősége délelőtt kedvezőbb), így a napi ajánlott folyadékmennyiség egy része is letudva és még nagyon finom is...
Lenti finomság bármikor jöhet, ha nyár van -lehűtve- felfrissít, ha tél van -langyosan- felmelegít, ha tavasz, vagy ősz van éppen, akkor pedig csak úgy, mert ínycsiklandó.
SÜLT CITROMKRÉM 4 adag (egészségesebb összetevők)
1 citrom (bio)
1 púpozott evőkanál liszt (teljes kiőrlésű tönköly, vagy rozs)
6 dkg vaj olvasztva (bio, vagy tisztított vaj - ghí)
7 dkg cukor (bio nád, méz, juharszirup vagy sztívia)
2 tojás (bio, vagy szabadtartású)
3 dl tej (bio, vagy gabona)
csipet só (himalája)
1. válasszuk szét a tojást 2 magasabb falú keverőedényben
2. verjük fel a fehérjét a csipet sóval
3. a sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a citrom reszelt héját
4. kinyomjuk a citrom levét és a tojássárgás masszához keverjük
5. szintén a tojássárgás masszába belekeverjük a lisztet, majd a tejet
6. a felvert fehérjéhez keverjük a tojássárgás masszát
7. begyújtjuk a sütőt 4-es fokozatra (180 fok)
8. kivajazunk 4 hőálló poharat, vagy szuflé formát és egyenlő részben elosztjuk a masszát
9. a formákat beleállítjuk egy a formáknál magasabb falú sütő tepsibe, vagy hőálló tálba és feltöltjük annyi vízzel, hogy a poharakban lévő massza felét-kétharmadát elérje (a pohár külső falán nézve)
10. 35-40 percig sütjük (7-es pontban írt fokon), amíg a teteje arany színű kérget kap (az alja folyós, sűrű krémmé alakul)
Praktikák:
- nálam a hagyományos porcelán, 5 cm magas, 8 cm átmérőjű cappuccino-s pohár helyettesíti a szuflé formát, így lesz 4 adag
- a formákba merőkanállal egyszerű belemerni a masszát
- az egész desszert összeállításához elegendő egyetlen eszköz a konyhai robotgép habverő része (ezért is kezdem a fehérje felveréssel)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése