tésztához:
30 dkg teljes kiőrlésű rozs liszt
12,5 dkg vaj
1 dl víz
8 dkg nyírfacukor
csipet fahéj
töltelékhez:
1 db alma
3 db őszibarack
1 db lime reszelt héja -lehet citrom is
3 evőkanál nyírfacukor
1 teáskanál mézeskalács fűszer
1/2 zacskó gluténmentes, vaníliás pudingpor
1 dl zabital lehet tej is
1. a tészta száraz hozzávalóit összemorzsoljuk (aprító géppel egyszerűbb), majd a vizet apránként adagolva (nem biztos, hogy felveszi az 1 dl-t, ez liszt függő) lágy, de gyúrható tésztát készítünk, melyet fóliával letakarva (ne száradjon ki a tészta) hűtőbe tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük
2. mossuk meg és hámozzuk meg a gyümölcsöket, a barackot vágjuk csíkokra, majd kockára, az almát reszeljük a barackhoz
3. tegyük a gyümölcsöket egy lábosba, adjuk hozzá a lime levet, a cukrot, és a fűszereket , majd kis lángon melegítsük, amíg levet ereszt (nem kell megfőzni)
4. keverjük össze a 1/2 pudingport a zabitallal és adjuk a gyümölcsökhöz, majd alaposan keverjük össze és nem is kell tovább főzni
5. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a piteformát, vagy egy hőálló tálat
6. vegyük elő a hűtőből a tésztát, vegyünk le egy nagyobb diónyi darabot (ezt tegyük vissza a hűtőbe, majd a sütemény tetejére reszeljük) és a maradék tésztát nyújtsuk 3-5 mm vastag kör alakra
7. a kinyújtott tésztát óvatosan tekerjük a nyújtófára és emeljük át, majd görgessük le a tálba, a peremét egyenletes magasságra igazítsuk, majd süssük elő 8-10 percig (ne tovább, mert kiszárad, illetve tehetünk a közepébe száraz babot, ha anélkül sütjük és kissé megemelkedik az alja, akkor sütés közben picit szúrjuk meg és nyomjuk le hőálló kesztyűvel, mert forró!, így kiszorul alóla a levegő)
8. ha elősült a tészta, terítsük el egyenletesen a gyümölcsös keveréket és reszeljük (tökreszelőn), vagy morzsoljuk a tetejére a maradék tésztát
9. tegyük a süteményt vissza a sütőbe és a 5. pontban írt hőfokon süssük készre 20-25 perc alatt
2. mossuk meg és hámozzuk meg a gyümölcsöket, a barackot vágjuk csíkokra, majd kockára, az almát reszeljük a barackhoz
3. tegyük a gyümölcsöket egy lábosba, adjuk hozzá a lime levet, a cukrot, és a fűszereket , majd kis lángon melegítsük, amíg levet ereszt (nem kell megfőzni)
4. keverjük össze a 1/2 pudingport a zabitallal és adjuk a gyümölcsökhöz, majd alaposan keverjük össze és nem is kell tovább főzni
5. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a piteformát, vagy egy hőálló tálat
6. vegyük elő a hűtőből a tésztát, vegyünk le egy nagyobb diónyi darabot (ezt tegyük vissza a hűtőbe, majd a sütemény tetejére reszeljük) és a maradék tésztát nyújtsuk 3-5 mm vastag kör alakra
7. a kinyújtott tésztát óvatosan tekerjük a nyújtófára és emeljük át, majd görgessük le a tálba, a peremét egyenletes magasságra igazítsuk, majd süssük elő 8-10 percig (ne tovább, mert kiszárad, illetve tehetünk a közepébe száraz babot, ha anélkül sütjük és kissé megemelkedik az alja, akkor sütés közben picit szúrjuk meg és nyomjuk le hőálló kesztyűvel, mert forró!, így kiszorul alóla a levegő)
8. ha elősült a tészta, terítsük el egyenletesen a gyümölcsös keveréket és reszeljük (tökreszelőn), vagy morzsoljuk a tetejére a maradék tésztát
9. tegyük a süteményt vissza a sütőbe és a 5. pontban írt hőfokon süssük készre 20-25 perc alatt
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése